Beszámoló ( 2018) - Tervek (2019)

16:20:00 vikcián 0 Comments




B E S Z Á M O L Ó
A Z
O T T H O N K A   E G Y E S Ü L E T

2018. évi tevékenységeiről

2018-ban sok programunk volt, most már hatékonyabban tudtuk a terveket az erőforrásainkhoz igazítani. Összegzem mikor mit csináltunk.

Voltak mozgással, sporttal, kirándulással kapcsolatos programjaink – taichi csoport működik a művelődési házban szerdánként 18.30-tól, melyhez bármely korosztály csatlakozhat, do-in – keleti mozgáskultúrát bemutató foglalkozásunk is volt februárban Szatmári Kingával, túráztunk a Mecsekben októberben és tavasszal medvehagymát is gyűjtöttünk.  Ide illeszkedik még a tanév során remekül működő zumba csoport. A csoportnak 3 fellépése volt tavasszal és nyáron. Idén is volt Kihívás Napja az iskolában. Chikung és do-in gyakorlatokat tanultak a gyerekek és a tanárok a testnevelés órákon. Júniusban kirándulást tettünk a somogyvámosi Krisna Völgybe. 4 autóval, 20-an vettünk részt a túrán, gyerekek, felnőttek vegyesen. Körbe vezettek minket a szentélyben, meséltek a vallásról, a helyiek életéről, a gyerekek iskolai tanulmányairól, megnézhettük a gazdaságot – zöldséges kertet, istállókat is.

Télűző ünnepséget tartottunk az iskolában, egy óriás kiszebáb és a régi, rossz dolgokat hordozó kisebb bábok készítésével. A foglalkozás után finom fánkkal vártak bennünket a Bütykölőkör tagjai, majd zenével, tánccal, máglyával búcsúztattuk a telet.

Faluszépítő tevékenységbe is belekezdtünk. Célul tűztük ki, hogy a Várhegyi, az iskolaudvarban és az Alszögben található kerekes kutakat felújítjuk. Elsőként a Várhegyi felső kúttal kezdtük, két alkalommal rugaszkodtunk neki a munkának. A kút keretléceit cseréltük és festettük le, a tető cserepezésének egy része is elkészült és rendeztük, virágosítottuk a kút környékét. Tervünk a következő évre ennek a kútnak a befejezése és a Várhegyi alsó kút rendbehozatala. A munkák után egy finom ebédet költöttünk el közösen. Fűzfasátrat építettünk az iskolában a tavasszal. A kizöldült sátor jó bújócska helyként szolgált a gyerekeknek. Ősszel metszettük, bújtattuk a sátrat. Szintén ősszel faültetésbe, virágosításba is kezdtünk. A patika előtti területen 3 fát – 2 japán akácot és 1 júdásfát – és 3 nyáriorgona bokrot ültettünk el. Jövőre folytatjuk a virágosítást, fásítást.

Folytatódott a zeneoktatás az iskolában Frank Sárával májusig, szerda délutánonként zongorázni tanultak a gyerekek és felnőttek. Kórusunk egy karácsonyi fellépés erejéig újra összeállt, a gyerekek adventi műsorán adtunk elő 3 karácsonyi dalt, a tanulást Németh Nikolett segítette. A Magyar Film Napján egész napos programmal vártuk az érdeklődőket a Művelődési Házban, vetítettünk helyben készült amatőr filmeket, este pedig magyar nagyjátékfilmeket.  

A nyáron 3 alkalommal is szerveztünk napközis táborokat, a gyerekek foglalkozhattak fafaragással, fazekassággal, elektronikai dolgok összeszerelésével, valamint színjátszással, és filmkészítéssel, fotózással. A három táborban résztvevő 50 gyerek többsége visszatérő táborozónk volt, akik a régi barátokkal, új programokkal, kreatívan töltötték a hetet. Nagy siker, hogy a médiatáborban a helyi és vendéggyerekek, helyi felnőttek közreműködésével, szereplésével készült el Baranyi Gábor Benő filmrendező rövidfilmje „Megbánjátok ti még ezt” címmel. A film az októberi Brazíliai diákfilmfesztiválon első helyezést ért el. A szokásos Képköznapok filmes alkotótábor követte gyerektáborainkat. Itt is készültek filmek a faluról, ezúttal felnőttek ötleteit, látásmódját tartalmazták.


Nyári fesztiválok, rendezvények. A májusi gyereknapot a Művelődési Ház szervezte, egyesületünk kézműves foglalkozást vezetett a nap folyamán, valamint népi játékaink szolgálták a kisebbek kikapcsolódását. A nagyobbak az ugrálóvárakban, a gokartpályán, és a paintball pályán töltötték a napot. Az iskolával, a Control Stúdió Filmegyesülettel, és a dunaszekcsői Patikával együttműködve az utolsó tanítási napon – 06. 14-én - szerveztük meg a Machinárium fesztivált az iskolai Családi Nap keretében. Szervezésünkben ellátogatott a pécsi Varázsóra foglalkozás – érdekes kísérletekkel, interaktív természettudományos előadással alsósoknak és felsősöknek -, az Élményműhely – nagyszerű fejlesztő játékokkal gyerekeknek és felnőtteknek -, végül a napot a Márkus Színház bábelőadása zárta. A gyerekek kedvükre válogathattak, hisz a felsoroltakon kívül az iskola szervezésében kézműves foglalkozások, vetélkedők, ügyességi versenyek várták őket. Múzeumok Éjszakája és a Szent Iván Éj. Az Örökségházban útibeszámolót hallhattunk az USA-ról Treutz Ágnes, Japánról Muth Patricia élményei alapján. Az éjszakát a templomkertben töltöttük, csillagtúrával, lepénysütéssel, zenével, tánccal, csillagmegfigyeléssel, tündérszobával, majd tábortűzzel köszöntöttük a legrövidebb éjszakát.

Őszi rendezvényünk a Krumplirétes Fesztivál a piactéren. Zene, különböző, helyben sparheldban sütött finom krumplirétesek, népi játékok és kirakodóvásár várta az érdeklődőket. Ezúttal két színjátszó csapat is ellátogatott hozzánk. A Riote II. projekt (a Control Stúdió Filmegyesület 2 éves nemzetközi utcaszínházas programja) tagjai – Erdélyi, szlovén, angol színészek – adtak elő interaktív maskarás előadást, a közönséget aktívan bevonva, az adott körülmények között rögtönözve. A Sombereki Színjátszókör hagyományosabb módon, a piactéren rögtönzött színpadon 3 bohózatot adott elő a közönség nagy örömére. A színházi produkciók közben az Örökségházban zajlott Szabó Klarisz Médea szobrászművész Belhangjaim c. kiállításának megnyitója. A gyerekek bátrabban, a felnőttek kezdetben óvatosabban fogadták a sok-sok különböző hangot adó és kipróbálható szobor jelenlétét.

Kézműves foglalkozások. Évközben az iskolával is együttműködve tartottunk kézműves foglalkozásokat, ahol az aktuális ünnepnek, évszaknak megfelelő elfoglaltsággal vártuk a diákokat. Szintén az iskolában szerveztük meg áprilisban az elektronikai bütyköldét. Kovács Balázs a Moiré Kulturális Egyesület vezetője látogatott el hozzánk, és hozott mindenféle elektronikai alkatrészeket, napelemeket, amiket a gyerekek kedvük szerint bütykölhettek. November végén adventi készülődést tartottunk Pelcz Krisztina lakberendező vezetésével. Asztal- és ajtódíszek, grincsfák készültek a délutáni foglalkozáson.

Ezévben is kétszer tartottunk jótékonysági gyűjtést a pécsi Dóri Ház rákbeteg gyermekeinek megsegítésére. A tavaszi gyűjtés az Öltözz Pirosba! akció, amikor 30.000 ft-ot tudtunk átutalni a gyerekeknek. Az őszi KösziKávé! akcióban 21.500 ft gyűlt össze a posta előtti téren osztogatott kávéból.

Webtévé szakkör indult szeptemberben az iskolában. 14 gyerek 2 csapatban kezdte meg a műsorkészítés technikáinak elsajátítását. A gyerekek az elméleti oktatás, előadások után belekezdtek saját adásaik elkészítésébe. Az első adással a decemberi adventi vásáron jelentkeztek, majd havonta kerül sor az új műsorok bemutatására. A csapatnak van weboldala, fb, instagram és twitter oldala. A gyerekek az őket érdeklő témákat, iskolai, falubeli eseményeket dolgozzák fel, film és fotósorozat formájában. A szakkör indítására a Control Stúdió Filmegyesület nyert pályázati támogatást az Emberség Erejével Alapítványtól, egyesületünk eszközökkel, a bemutató események szervezésével nyújt segítséget a munkában.Közreműködésünkkel indult el az iskolában a 4.-5. osztályban hetente az órarendbe beépített drámaóra. A pécsi Escargo Hajója Színházi és Nevelési Egyesület tanára oktatja a gyerekeket, akik nagyon szeretik az órákat. Egyenlőre a 2018/2019-es tanévre sikerült anyagi forrást biztosítani, de igyekszünk a következő tanévben folytatni a megkezdett munkát.   

Kétszer szerveztünk jó hangulatú vásárt, a húsvéti a Művelődési Ház báltermében és az udvaron zajlott, sok játékkal, vidámsággal, faluismereti versennyel - állomásról-állomásra jártak a csapatok, kutatva az elrejtett dobozokat, melyben újabb instrukciót találtak a további úthoz, végül visszaérkeztek vásárba -, nyuszi simogatóval. A karácsonyi vásárt szintén a Művelődési Ház báltermében tartottuk. Bemutattuk a Dunaszekcsői Webtévé első adását, és a Brazilíában nagy sikert elért kisfilmet, az iskolai faluismereti verseny eredményhirdetése is ekkor zajlott, majd Hetyei Csaba és Hetyeiné Kőrösi Anita adventi koncertje következett, végül a Duna Gyöngye néptánc csoport adventi körtánca zárta az estet. Az Otthonkás pultnál webtévés gyerekek forró csokit és kakaót árultak a résztvevőknek. A tér és tél hangulata mindenkinek hiányzott, így a jövő évi karácsonyi vásárt a szokásos módon a templomtérre tervezzük.

Az évet a karácsonyi betlehemezéssel zártuk. Gyerekek, felnőttek együtt látogattuk végig a barátokat, családtagokat vidám, énekes-verses előadásunkkal.

Programjaink megvalósításához anyagi, infrastrukturális, valamint eszköztámogatást kaptunk a Dunaszekcsői Önkormányzattól, a Dunaszekcsői Iskolától és Óvodától, a Dunaszekcsői Művelődési Háztól, a Dunaszekcsőért Alapítványtól, a Bütykölő Körtől és az NKA-tól, a Nea-tól, a dunaszekcsői Patikától, a Szekcsői Németek Kisebbségi Önkormányzatától, a Dunaszekcsői Fúvószenekartól, a Csipke Klubtól, a Duna Gyöngye Néptáncegyüttestől, és a Control Stúdió Filmegyesülettől. Ezen felül sokan felajánlották munkájukat, ötleteiket, így ezúton is köszönetet mondunk a település lakosainak.


E Z É V I     P R O G R A M J A I N K
2 0 1 9


·         02. 15. – Öltözz Pirosba – adománygyűjtés (süteményekkel) a Dóri Ház javára
·         02. hó – Otthonkás csapatépítő délután
·         02. hó – Nemezelés Pelcz Krisztivel
·         02-03. hó – Medvehagyma gyűjtés
·         03. 01. – Kisze báb égetés – farsang – máglya, fánksütés, táncosok, kézműveskedés
·         03. 16. – Teszedd! – falutakarítás – országos akció
·         03. - 04. hó – Kerekeskutak felújítása – Várhegyi felső kút felújításának befejezése, az alsó kút felújítása,
·         04. 13. – Húsvéti vásár – kézműveskedés, állatsimogató, népi játékok, kézműves vásár, néptánc - besegíteni a Művháznak
·         04. hó – Mecsektúra – Püspökszentlászló-Pécsvárad
·         04. hó – Extrém park - kirándulás
·         05. 29. – Kihívás Napja – sport – jóga, falmászás, foci, zumba
·         05. 26. – Gyereknap: kézműves játszóház; besegíteni a Művháznak
·         05. hó – Gyógynövénygyűjtő túra a határban
·         06. 22. – Szent Iván éjszakája – Múzeumok Éjszakája – útibeszámolók, csillagtúra, csillagászat, múzeumi keresőjáték, lángos sütés, zene-tánc
·         07. 01 – 05. – Drámatábor Antoni Andreával és Englert Antallal
·         07. 07 – 12. Vályogépítő tábor: kunyhóépítés fiatal építészek (Sárkollektíva Egyesület) vezetésével
·         08. 05. – 09. – Médiatábor – filmkészítés, fotózás, utómunkálatok gyerekeknek (Control Stúdió programja)
·         08. 11. – 17. – Képköznapok – filmkészítés fiataloknak, felnőtteknek (Control Stúdió programja)
·         09. 28. – Krumplirétes fesztivál – krumplirétes sütés, színház, zene, kiállítás
·         10. hó - Mecsektúra
·         09. 27. – Köszikávé Akció – adománygyűjtés a Dóri Ház javára
·         10. hó – Vitamin nap az iskolában: egészséges ételek, italok
·         10.  hó – Otthonkás activity party
·         11. 30. – Adventi készülődés – kézművesfoglalkozás felnőtteknek, gyerekeknek
·         12. 14. – Adventi vásár – kézműves vásár, ünnepi műsor - besegíteni a Művháznak
·         12. 23 – Betlehemezés

Állandó programok: zumba szerda délutánonként a tornateremben, webtévé szakkör kedd délutánonként iskolásoknak, taichi szerda esténként a művelődési házban.

Aktuális rendezvényeinkről tájékozódhatnak weboldalunkon (http://otthonkaegyesulet.blogspot.hu/), facebook oldalunkon (https://www.facebook.com/otthonka.egyesulet/), valamint plakátjainkon, szórólapokon,
vagy telefonon (06203497542).
Ötleteiket, javaslataikat szívesen vesszük, és várjuk a csatlakozókat bármely programunkhoz!





You Might Also Like

0 megjegyzés :